Een tijk voor het waterbed

Het waterbed is opgebouwd uit een aantal onderdelen. Het eerste is uiteraard de waterzak en hier omheen zit een veiligheidsvoering. Verder heb je altijd de verwarming nodig, die bestaat uit een verwarmingsmat met een elektrische thermostaat.

Verder heb je bij een hardside model een ombouw nodig en bij een softside variant heb je foamranden. Als laatste is er dan nog de tijk, een beddenovertrek voor om de matras.

Soorten tijk en kenmerken
Tijken voor het waterbed zijn er in verschillende soorten. Er zijn er die je (bij een softside model) tussen de foamrand stopt, maar er zijn bijvoorbeeld ook tijken die met een rits vastzitten. Verder is er nog wat verschil in materiaal. Er is gewoon standaard katoen, maar er is ook stof dat extra vocht opneemt of wat antiallergisch is. De tijk voor een softside waterbed is niet hetzelfde als voor een hardside variant. Je moet dan ook nog rekening houden met het model; je hebt ze voor 10 cm hoogte, maar ook voor 20 cm hoogte. De prijzen vallen overigens wel mee; voor zo’n 100 euro heb je al een nieuwe tijk.


Verlenging van de levensduur
Waterbedden zijn gemaakt en getest om veertig jaar mee te kunnen gaan. De meeste fabrikanten geven rond de vijf jaar garantie, maar bij goed onderhoud gaat een dergelijk bed dus veel langer mee. Een soepele tijk voor het bed is in ieder geval belangrijk, omdat deze slijtage tegengaat. Het is zeker aan te raden te kiezen voor een systeem dat uit losse onderdelen bestaat, omdat dan bij een kapot onderdeel alleen dat ene onderdeel vervangen hoeft te worden. Bij een gewoon matras worden door slijtage de ondersteunende eigenschappen minder, bij een waterbed heb je hier geen last van omdat water niet slijt.